Ako sa obliecť na turistiku

24. júl'24

Začíname s turistikou


Turistika je spomedzi outdoorových športov tou najprístupnejšou aktivitou, ktorej sa môže venovať ktokoľvek a v každom ročnom období. Vhodným začiatkom sú kratšie nenáročné túry zodpovedajúce vašej aktuálnej fyzickej kondícii. Nepotrebujete k ním žiadne špeciálne zručnosti, iba odhodlanie chodiť a zdolávať kopce. Ak však časom zatúžite po väčších dobrodružstvách v zložitejšom teréne alebo vyšších nadmorských výškach, je lepšie ich absolvovať so skúsenejšími priateľmi alebo využiť služby horských sprievodcov a vodcov. Veľmi rýchlo tak získate nové skúsenosti a tipy na výbavu, a čoskoro si budete vedieť naplánovať inšpirujúci výlet aj sami. Je ale treba myslieť na to, že zdolávanie dlhších trás a náročnejších vrcholov si vyžaduje určitú výbavu a tiež vyššiu mieru kondície a odolnosti. Poďme ale od začiatku.

Akú otázku si kladú turisti najčastejšie? Prekvapivo to nie je to, či trasu fyzicky zvládnu, ale skôr otázka týkajúca sa oblečenia. Čo na seba? Koľko vrstiev potrebujem? Aký materiál zvoliť? Čo ak hrozí dážď alebo prehánky?

S pomocou nášho sprievodcu nájdeme odpovede na otázky týkajúce sa výberu vhodného turistického oblečenia.

Ako sa obliecť na turistiku - vrstvenie oblečenia

Obliekanie vo vrstvách: skutočné tajomstvo turistického oblečenia

Už v detstve nás rodičia učili vrstviť oblečenie. Je to jednoduchý, no funkčný koncept, ktorý vám umožní rýchlo sa prispôsobiť zmenám počasia a vďaka nemu vás neprekvapí chlad, vietor a ani dážď.  Vďaka vrstveniu zostanete v suchu a v pohodlí, bez ohľadu na poveternostné podmienky a intenzitu vašej fyzickej aktivity.

Počas intenzívnej aeróbnej aktivity akou je turistika budete pravdepodobne potrebovať len základnú vrstvu a až keď dorazíte na vrchol alebo do horského sedla oceníte flísovú mikinu alebo izolačnú bundu.

Turistické oblečenie tvoria tieto vrstvy:

Základná alebo tiež prvá vrstva prichádza do priameho kontaktu s pokožkou. Jej primárnou funkciou je odvádzať vlhkosť, aby ste zostali v suchu a v tepelnom komforte. Táto funkčná vrstva môže byť vyrobená z prírodných alebo syntetických materiálov. Dôležité je, aby bola príjemná a plnila si svoje termoregulačné a izolačné funkcie.

Stredná vrstva poskytuje izoláciu od chladu, udržiava vás v teple a zároveň musí zostať čo najľahšia a priedušná, aby zabezpečila vhodnú telesnú teplotu. Za strednú vrstvu sa považuje nielen flísová mikina ale aj izolačná bunda. Typ vrstvy zvolíte podľa plánovaného cieľa túry, ročného obdobia a podľa predpovedi počasia.

Funkciou vrchnej vrstvy je chrániť pred dažďom, vetrom či snehom. Jedná sa o bundy a nohavice nazývané „shell“, čo v preklade z angličtiny znamená škrupina, obal, alebo plášť. Tento názov získali preto, lebo naše telo chránia pred poveternostnými podmienkami. Sú vyrobené zo špeciálnych membrán, ktoré sú vetruodolné a nepremokavé, no zároveň veľmi priedušné, aby sa pod nimi nehromadila nadmerná vlhkosť.

Prečo je základná turistická vrstva taká dôležitá?

Základná alebo tiež prvá vrstva je pri výbere turistického oblečenia tou najdôležitejšou. Správne zvolená prvá vrstva vám umožní prispôsobiť sa rôznym podmienkam počas túry.

Hlavná funkcia základnej vrstvy je odvádzať vlhkosť od tela a držať vás v primeranom tepelnom komforte aj počas intenzívneho stúpania. Zároveň dáva funkčný základ ďalším vrstvám, ktoré použijete pri náhlom ochladení po výstupe do vyššej nadmorskej výšky alebo počas prestávky.

Základná vrstva má byť priliehavá, pohodlná, priedušná a nesmie obmedzovať v pohybe. Dnes máme k dispozícii prírodné aj syntetické materiály, ktoré v rôznom pomere tieto vlastnosti spĺňajú.

Čo ponúka základná vrstva z prírodných vlákien?

Najčastejšie používaným prírodným vláknom je merino vlna. Tá je jedinečná tým, že izoluje od chladu aj tepla, plní svoje funkcie aj keď je vlhká. Taktiež za každých okolností zostáva priedušná, čím udržuje správnu telesnú teplotu.

Merino vlna je navyše antibakteriálna, preto nezapácha ani pri viacnásobnom používaní. Táto vlastnosť je veľmi cenná pri viacdňových túrach, keď nemáte možnosť vziať si so sebou veľa náhradného oblečenia.

Prečo si vybrať syntetickú základnú vrstvu na turistiku?

Syntetická základná vrstva predstavuje rovnocennú alternatívu k prírodným vláknam. Vývoj syntetických vlákien umožnil výrobu mimoriadne výkonných tkanín, ktoré sú ľahké, priedušné a veľmi rýchlo schnú, čím sú ideálne pre intenzívnejšie aktivity ako speed hiking, či quick trekking.

Aké tričko na turistiku je najlepšie?

Hoci je tričko často podceňovaná časť oblečenia, pri aktívnom pohybe v horách zohráva veľmi dôležitú úlohu. Klasické bavlnené tričko tentokrát nechajte doma a namiesto toho si vyberte kúsok z technickej a priedušnej tkaniny. Tričko bude váš najbližší spojenec. Musíte mu dôverovať, má byť pohodlné, príjemné pre pokožku a dobre priedušné. Nezabúdajte ani na správny strih. Optimálne je nájsť zlatý stred medzi voľným a priliehavým strihom.

Ak plánujete viacdňové výlety, určite oceníte nové technológie, ktoré obmedzujú tvorbu baktérií a tým bránia vzniku zápachu. So špeciálnymi technológiami, ako je Polygiene® Odor Control, oblečenie zostáva dlhšie svieže, nie je ho nutné tak často prať, a tým sa predlžuje čas jeho nosenia a samotná životnosť materiálov.

Pri najintenzívnejších aktivitách počas horúcich dní môže byť správnou voľbou tričko zo špeciálnej tkaniny Polartec® Delta™, ktorá prináša telu chladivý efekt, znižuje priliehavosť trička za mokra a tým zlepšuje cirkuláciu vzduchu a rýchlosť schnutia. Chladivý pocit, ktorý tento sofistikovaný materiál poskytuje spočíva v tom, že časť vlhkosti zadržiava, a tým zabraňuje prehriatiu spôsobenému nadmerným potením.

Ako sa obliecť na turistiku - flísová mikina

Aká by mala byť dokonalá flísová mikina na turistiku?

Ľahká a kompaktná, aby sa zmestila do batohu ale aj teplá a priedušná, aby ste sa v nej cítili príjemne. To sú kľúčové vlastnosti správnej druhej vrstvy, medzi ktoré patrí aj flísová mikina. Hlavnou úlohou je udržať telo v teple počas každého ochladenia.

Viete si vybrať model podľa vašich preferencií: so zipsom, s polovičným zipsom alebo bez zipsu; s kapucňou či bez kapucne; tenšiu či hrubšiu. Rôzne hustoty materiálu ponúkajú rozličnú ochranu pred vetrom a chladom. Hustejšie tkané materiály bývajú teplejšie, no sú zároveň menej priedušné a majú vyššiu hmotnosť.

Turistickú flísovú mikinu vyberajte podľa svojich potrieb. Výber je potrebné prispôsobiť podmienkam nasadenia a intenzite pohybu. Ak chodíte na túry pravidelne, budete určite potrebovať viac ako jeden kus. Medzi najobľúbenejšie flísky patria tie s plným zipsom pre jednoduchú reguláciu tepla. Modely s kapucňou vám zas ochránia hlavu pred vetrom, je však potrebné brať na zreteľ, že ak si oblečiete dve či tri vrstvy s kapucňou, môžu vám pri vrstvení v konečnom dôsledku prekážať.

A čo bundy s hybridnou konštrukciou?

Zaujímavým kúskom sú hybridné bundy. Poviete si, že je to taký mačkopes. Ani mikina ani bunda. V skutočnosti sú hybridné bundy omnoho všestrannejšie. V rôznych oblastiach tela sú zložené z odlišných materiálov. Hustá a vetruvzdorná tkanina v oblasti hrudníka a ramien poskytuje lepšiu ochranu pred chladom a vetrom, zatiaľ čo priedušná tkanina v oblasti rúk, podpazušia a spodnej časti chrbta pomáha predchádzať prehriatiu a nadmernému poteniu. Ideálny kúsok do nepriaznivých podmienok.

Kedy by ste si mali so sebou pribaliť turistickú izolačnú bundu?

Či je leto alebo zima, vždy myslite na to, aby ste do svojho turistického batohu zaradili izolačnú bundu. Dôležité je, aby bola skladná a nezabrala veľa miesta. Môžete si vybrať páperovú bundu z prírodného peria alebo syntetickú z umelých vlákien.

V lete na priamom slnku vám postačí jednoduché tričko a na hrubšiu vrstvu ani nepomyslíte. V horách však teplota často rýchlo klesá, napr. pri zamračení, vo vetre, za úsvitu či za súmraku, alebo na exponovaných vrcholoch. Teplú bundu skrátka oceníte ak si chcete vychutnať výhľady za každých okolností.

Je lepšia páperová alebo syntetická izolačná bunda?

Bunda so syntetickou izoláciou je ideálna na vlhké dni, počas dažďa alebo sneženia. Syntetické vlákna si zachovávajú svoje izolačné vlastnosti aj vo vlhkých podmienkach, zatiaľ čo prírodné páperie po navlhnutí obvykle stráca svoje izolačné schopnosti.

Tento problém vyriešila úprava DWR (trvanlivá vodoodpudivá úprava), ktorou býva perie ošetrené. To umožňuje povrchu páperia odpudzovať vodu a tvoriť kvapky, ktoré skĺznu preč namiesto toho, aby boli absorbované. Páperová bunda si tak zachováva svoje izolačné schopnosti aj vo veľmi vlhkých podmienkach, čím sa zmierňuje jej hlavná nevýhoda oproti syntetickej bunde. Páperová bunda je tiež lepšie stlačiteľná a ľahšia než syntetická bunda. Starostlivosť o prírodné perie je však náročnejšia a vyžaduje starostlivé pranie a sušenie.

Membránová bunda: aká je jej funkcia?

Niekedy stačí málo a z príjemného výletu sa v priebehu okamihu stane nočná mora. Silný vietor na hrebeni, v zime sneženie, v lete intenzívny dážď či nečakaná búrka – aj s týmito nástrahami počasia sa môžete stretnúť na potulkách horami i dolinami. Preto je dôležité mať v batohu vrchnú membránovú bundu, umiestnenú tak, aby bola ľahko dostupná.

Membránová bunda je ochranná vrstva, ktorá musí byť dobre zbaliteľná, nepremokavá a zároveň priedušná. Bunda by mala dobre sedieť aj počas nosenia so strednou vrstvou, mať nastaviteľnú kapucňu s pevným šiltom, aby vám nepršalo do očí a mali ste dobrý rozhľad. Vďaka použitým funkčným materiálom majú najlepšie nepremokavé bundy na trhu vodný stĺpec 20 000 mm a priedušnosť 10 000 g/m²/24 hodín. To sú parametre, ktoré vás udržia v suchu aj za veľmi nepriaznivých podmienok.

Ako sa obliecť na turistiku - ochranná vrstva

Aké sú kľúčové vlastnosti turistických nohavíc?

Výber turistických nohavíc je najzložitejší. Vo všeobecnosti je ich hlavnou funkciou chrániť a zabezpečiť dostatočnú voľnosť pohybu.

V závislosti od teploty a ročného obdobia si môžete vybrať medzi dlhými turistickými nohavicami a šortkami. Zaujímavou strednou cestou sú nohavice „zip-off“. Tieto nohavice majú v oblasti kolien zipsy a tak ich jednoducho premeníte na šortky bez nutnosti vyzutia topánok – ideálne riešenie pre dlhé túry a viacdňové prechody.

V horúcich letných dňoch pravdepodobne siahnete po bermudách a šortkách, ale svoje uplatnenie nájdu aj dlhé nohavice – zabezpečia väčšiu ochranu pred tŕňmi, bodliakmi, žihľavou, sutinou, hadmi, hmyzom či slnkom. Aké vlastnosti majú teda mať kvalitné turistické nohavice?

Priedušné
Turistické nohavice musia byť priedušné a odvádzať prebytočnú vlhkosť a pot od tela. To vás ochráni pred prípadným prechladnutím, pred podráždením pokožky a nepríjemnými pocitmi počas chôdze.

Rýchloschnúce
Nohavice vás majú udržať v suchu aj v náročných podmienkach. Špeciálna DWR úpravu zvyšuje ochranu pred zrážkami. Rýchle schnutie materiálov oceníte pri prepotení počas stúpania, alebo ak vás prekvapí intenzívny dážď.

Pohodlné
Najdôležitejšia vlastnosť turistických nohavíc je pohodlie. Správne turistické nohavice majú mať pohodlný strih, majú byť ľahké a príjemné na pokožke a nesmú obmedzovať v pohybe. Dvojsmerné strečové materiály tieto požiadavky zvyčajne spĺňajú.

Odolné
Turistické nohavice musia byť odolné proti oderu, čo sa dosahuje špeciálnymi výstužami v oblastiach najviac vystavených treniu – najčastejšie na kolenách a zadku. Použitie dvojsmerných nylonových tkanín zaručuje odolnosť, pružnosť a nízku hmotnosť bez kompromisov.

Neexistuje jedny dokonalé turistické nohavice — práve naopak. Na zimnú turistiku oceníte nohavice z technickejšieho materiálu, v lete sú najvhodnejšie šortky a priedušné ľahké nohavice, na jar a jeseň zase nohavice, ktoré vás ochránia pred vetrom a blatom. Pri výbere si dajte záležať na tom, aby vám sedela veľkosť a strih.

Aké turistické doplnky potrebujete?

Doplnky oblečenia sú taktiež dôležitou a hlavne funkčnou súčasťou turistického outfitu a sú ponúkané v najrôznejších farbách.

Turistické ponožky
Ak trávite hodiny výberom správnych turistických topánok, rovnakú pozornosť by ste mali venovať aj ponožkám, ktoré sú často podceňované. Noste hlavne priedušné ponožky so spevnenou pätou a špičkou. Nepríjemné odieranie, vážne otlaky a pľuzgiere veľmi rýchlo zmenia radosť z túry na peklo. Tieto zápaly bývajú bolestivé aj niekoľko dní a veľmi dlho sa hoja.

Turistická pokrývka hlavy
Čiapka a nákrčník sú nevyhnutnou ochranou hlavy pred chladom. Čiapku zvolíte podľa ročného obdobia – tenšiu na prechodné obdobia, kúsky s fleecom či s windstopperom zas na zimu. Čiapka so šiltom ochráni hlavu pred slnečnými lúčmi, ktoré netreba podceniť ani vo vysokých nadmorských výškach. Nákrčník môže byť všestranným riešením ak hľadáte jeden kúsok na splnenie viacerých funkcií. Dá sa použiť na zakrytie krku aj hlavy a viete ho zložiť do rôznych podôb od čiapky až po čelenku. Samotná čelenka je praktická tiež v letnom období, kedy v horúčave zabráni stekaniu potu do očí, vo vetre zakryje uši a podrží vlasy na mieste.

Turistické rukavice
Nakoniec nezabudnite na dobrý pár rukavíc, pretože ruky a prsty sa najrýchlejšie ochladzujú a najťažšie zohrievajú. Technické modely majú Clarino® materiál na končekoch prstov, chrbte ruky a dlani. Často majú aj česanú podšívku pre vyššiu mieru tepelného komfortu. Ak aj svoje uplatnenie u vás nenájdu uprostred leta, od jesene do jari by mali byť nevyhnutnou súčasťou vašej turistickej výbavy.

Ako sa obliecť na turistiku - pravidlá obliekania

Aké sú teda pravidlá pre výber správneho turistického oblečenia?

Správne turistické oblečenie by ste mali vyberať podľa ročného obdobia a aktuálneho počasia. Vaše oblečenie by malo dosiahnuť rovnováhu medzi ľahkosťou, pohodlím a ochranou – dokonalá kombinácia, ktorá vám umožní zažiť dobrodružstvo bez stresu.

Kľúčom je vrstvenie oblečenia. Prvá základná vrstva slúži na odvádzanie vlhkosti od pokožky; izolačná vrstva v podobe mikiny alebo bundy na ochranu pred chladom; a ľahká vrchná vrstva zabezpečuje ochranu pred dažďom, snehom a vetrom. Zvláštnu pozornosť venujte nohaviciam a turistickým ponožkám. Všetko doplňte správnymi doplnkami pre ochranu koncových častí tela pred chladom aj slnkom. Každý kúsok má v turistickej výbave svoju nevyhnutnú úlohu. Ak na to všetko budete myslieť, vaša túra prebehne komfortne a bez starostí.

Teraz, keď máte všetky potrebné informácie, stačí si vybrať ďalší cieľ a vyraziť. Prajeme nádherné túry plné nezabudnuteľných zážitkov!