Ako začať s lezením

06. jún'24

Hory boli ľuďmi navštevované odjakživa. Najprv to boli pastieri, lovci kamzíkov alebo hľadači drahých kameňov, neskôr turisti a horolezci. Samotné skaly v lesoch či v podhorí však zostali dlhšie opomínané. História skalného lezenia, keď lezenie nebolo len o dosahovaní horolezeckých cieľov, siaha do poslednej štvrtiny 19. storočia. Čo ľudí na skalách tak fascinuje? 

Ako začať s lezením - úvod

Niekoľko informácii o lezení...

Od 19. storočia, keď sa v Saskom Švajčiarsku v Nemecku, v oblasti Fontainebleau vo Francúzsku, či v talianskych Dolomitoch lezeniu venovalo pár nadšencov, sa situácia zmenila a lezenie si získalo nesmiernu popularitu.

Aktuálny rozmach lezeckých stien prispel k tomu, že je táto aktivita oveľa dostupnejšia pre širokú verejnosť a nachádza si stále ďalších priaznivcov. Ľudí odjakživa priťahuje chuť vyskúšať si niečo nové, a v prípade lezenia je to vzrušujúci pocit z pohybu vo vertikálnom priestore. Vďaka stále rastúcej popularite sa v roku 2020 tento šport prvýkrát predstavil aj na olympijských hrách v Tokiu.

Dnes sa lezenie delí na viacero kategórií. Prvý kľúčový rozdiel je medzi lezením vonku a lezením na stene v interiéri. Existujú však aj iné rozdiely. Môžete si vyskúšať bouldering, čo je lezenie na malých skalných útvaroch bez istenia, ale aj tradičné, či športové lezenie. Pre naozaj skúsených je tu aj free solo, kde leziete väčšie výšky bez istenia.

Začínajúci lezci mávajú veľa otázok: Aké vybavenie potrebujem? Kde je najlepšie začať? A čo bezpečnosť?

Začiatky sú ľahšie ako by sa mohlo zdať. Musíte len dodržiavať niekoľko jednoduchých kľúčových zásad. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

PrvÉ KROKY

Neexistuje univerzálne pravidlo ako začať. Našou základnou radou je absolvovať kurz, vďaka ktorému sa naučíte liezť správne a bezpečne. Kurzy organizujú lezecké steny, horské či horolezecké kluby, inštruktori alebo horskí vodcovia. Asistencia inštruktora vám pomôže rýchlejšie sa oboznámiť sa s lezeckým vybavením, a hlavne naučiť sa správne pohybové vzorce a pravidlá.

Ako začať s lezením - prvé kroky

Odborník, ktorý dohliada na vaše prvé pohyby, bude schopný identifikovať vašu úroveň, bude vás vedieť usmerniť, naučí vás základnú techniku, používať rovnováhu, nohy na stupoch, či pravidlo troch bodov. Takýto začiatok pripraví vaše telo na požadovaný výkon a zároveň sa vyhnete zbytočnému stresu a nepríjemným zraneniam.

Skala alebo umelá stena?

Čo je lepšie? Začať s lezením na umelej stene v interiéri alebo von na skalách? Odpoveď na túto otázku sa zvykne líšiť podľa individuálnej skúsenosti jednotlivca. Vo všeobecnosti sa odporúča začať vo vnútorných priestoroch umelej steny. Na nej je väčší priestor na vycibrenie techniky opakovaním pohybov, a to vďaka jasne viditeľným a pohodlne rozloženým chytom.

Ako začať s lezením - skala alebo umelá stena

Na lezeckej stene, najmä v bouldrovej časti, kde sa lezie bez lana, máte čas na to, aby ste sa sústredili na pohyby a technickú stránku lezenia, pričom zostávate relatívne nízko nad zemou. Vďaka bezpečnostným podložkám, na ktoré sa padá alebo zoskakuje, nie je potrebné zlaňovať, takže nemusíte riešiť okamžitý nákup lezeckého vybavenia a ani strach z výšok.

Postupne prejdete na používanie lezeckého výstroja, naučíte sa naviazať na lano, základné uzly, ako správne zapnúť expresku i základné povely. Po tom všetkom je podľa našich skúseností dôležité ísť von na skaly, kde objavíte nový pocit z lezenia. Zažijete vzrušenie, keď hľadáte vhodný chyt, vhĺbenie či špáru, ktorá nie je umelo typizovaná a jasne viditeľná. Budete cítiť adrenalín pri dobývaní výšok, a až potom naozaj pochopíte, čo robí z lezenia tak milovanú a široko praktizovanú disciplínu.

V akom veku môžete začať liezť?

Lezenie je pre každého. Neexistuje žiadne vekové rozpätie, ktoré by bolo považované za najoptimálnejšie. Začať môžu skutočne tie najmenšie deti vo veku troch rokov, a niektoré lezú dokonca skôr než sa naučia chodiť. Lezenie rozvíja fyzickú silu, koordináciu pohybov, duševné zdravie aj kreativitu. Preto je výbornou aktivitou pre každý vek, od detí a juniorov až po starších ľudí. Nikdy nie je neskoro začať, len v každom veku je potrebné pristupovať k výkonu jednotlivo podľa aktuálneho zdravia a fyzickej zdatnosti.

Ako začať s lezením - vek a zdravotný stavy

Aj keď je to čiastočne individuálny šport, pre lezenie s lanom potrebujete kamaráta, ktorý vás odistí a pod stenou vždy nájdete aj ďalších lezcov, takže o socializáciu nie je núdza. Pod skalami sa stretávajú známi, priatelia aj celé generácie, deti sa zabávajú v spoločnosti svojich rovesníkov, trávite čas von a udržiavate dobrý vzťah s komunitou aj prírodou.

Aká fyzická príprava je potrebná na lezenie?

Mylnou predstavou začiatočníkov je, že na lezenie potrebujete mať silné ruky a veľkú fyzickú silu. Pravdou však je, že lezenie je o technike, rovnováhe a pohybe. Toto sú tri najdôležitejšie body, na ktoré sa musíte zamerať od úplného začiatku, ak sa chcete zlepšovať a posúvať vyššie.

Ako začať s lezením - fyzická príprava

Samozrejme, minimálna sila je potrebná, ďalšiu získate časom tréningom. Lezenie je výborným tréningovým nástrojom, pretože zapája svalové skupiny, o ktorých ste ani netušili. Pre začiatok stačí byť zdravý a snažiť sa liezť čo najviac, no ideálne bez toho, aby ste prekročili limity svojho tela.

Každé telo, svaly a šľachy majú svoje špecifiká, ktoré treba rešpektovať. Dobrým a odporúčaným zvykom, ktorý je vhodné si osvojiť, je strečing. Ten vám poskytne mobilitu a flexibilitu, čo sú nevyhnutné parametre pre lezenie, a zároveň aj prevenciou zranení.

Odporúčaná výbava na lezenie

Keď začínate v interiéri, na lezecké začiatky nepotrebujete veľa. Odporúčajú sa vlastné lezecké topánky, nazývané lezečky, ale z ekonomických dôvodov, a to najmä deti, začínajú liezť v kopačkách, z ktorých sa odrežú štuple. Ostatné potrebné vybavenie je možné si zapožičať priamo na lezeckých stenách. Potrebná výbava je zväčša k dispozícii aj v rámci lezeckého kurzu.

Ako začať s lezením - odporúčaná výbava

Vďaka zapožičaniu lezeckého vybavenia si môžete tento šport vyskúšať bez nutnosti väčšej investície. Čo je jeho základom? Lezečky, lano, sedací úväz, prilba, istiace pomôcky, expresky, vrecko s magnéziom a oblečenie.

Lezecké topánky, tzv. lezečky

Existujú desiatky modelov lezeckej obuvy s rôznymi funkciami a vlastnosťami. Na začiatok sa odporúča zamerať sa na menej agresívne topánky s priliehavým, ale pohodlným strihom, ktoré nie sú nadmerne klenuté a majú mäkšiu podrážku. Nájsť lezeckú obuv vyhovujúcu vášmu tvaru chodidla je niekedy náročné, preto odporúčame vyskúšať rôzne modely topánok od viacerých výrobcov. 

Lano

Pri lezení sa používaju tzv. dynamické laná, teda také, ktoré sa v prípade pádu dokážu natiahnuť a pád stlmiť, a tým zabrániť prípadnému zraneniu. Na lezenie s jednou dĺžkou štandardne postačuje 60-70 metrové lano s priemerom 9,0-10,2 milimetra. Existujú aj tenšie laná, ale v prípade lezenia na skalách sa odporúča hrubšie lano, ktoré je odolnejšie, menej kĺže v istiacom prostriedku, a je teda celkovo bezpečnejšie.

Lezecký úväz

Existujú sedacie, hrudné (prsné) a celotelové úväzy. Štandardne sa na lezeckých stenách a skalách používajú sedacie úväzy – tzv. sedáky, zatiaľ čo hrudné úväzy sú používané vždy v kombinácii so sedacími úväzmi a to najmä pri lezení v horách. Celotelové sú určené predovšetkým na prácu či pre malé deti, ktoré lezú na hornom konci, aby sa jemná detská konštrukcia z úväzu nevyvliekla. Lezecký úväz predstavuje spojenie medzi lezcom a lanom. V prípade pádu má dôležitú funkciu rozložiť silu nárazu na niekoľko bodov, pričom udrží telo v bezpečnej polohe. Je dôležité, aby úväz ponúkal pohodlie, ľahkosť a aby vám nebránil v pohybe.

Prilba

Prilba je veľmi dôležitá pri lezení na skalách, na ochranu pred padajúcimi kameňmi zhora a tiež pred prípadnými údermi o skalu. Existuje množstvo modelov s rôznymi tvarmi a hĺbkami. Prilbu odporúčame vyskúšať, aby sedela na váš typ hlavy a nevyberať len podľa farby a značky.

Istiace zariadenie so skrutkovacou karabínou

Istiace zariadenie tzv. istítko pripevníme k postroji prostredníctvom karabíny so skrutkovacím zámkom, ktorý zabraňuje jej otvoreniu. Na trhu je dostupné veľké množstvo istiacich zariadení. Tie možno rozdeliť do dvoch základných kategórií: poloautomatické istítka (GriGri, Yo-Yo, Eddy a pod.) a manuálne (tzv. kýblik, osma a pod.). Prvé v prípade pádu automaticky zablokujú lano, zatiaľ čo druhé vyžadujú zásah ističa, aby zastavil pád lezeckého partnera.

Expresky

Tvorí ich pár karabín, jedna s rovným a druhá so zakriveným zámkom, ktoré sú navzájom spojené slučkou. Predstavujú spojenie medzi lezcom, lanom a kotviacim bodom v stene, kam ich musíte pripevniť, keď budete liezť ako prvolezec. Správna metodika, ako cvakať expresky do skoby, plakety (nitu) či borháku je mimoriadne dôležitá, aby v prípade pádu nedošlo k zlomeniu karabíny či vyvlečeniu lana.

Vrecko s magnéziom

Vrecko s magnéziom nie je nevyhnutná súčasť výstroja. Na niektorých skalách, napríklad na väčšine českých pieskovcových skál, je používanie magnézia dokonca zakázané. Magnézium pomáha udržať vaše ruky počas výstupu suché, pre lepšiu priľnavosť. Môžete sa rozhodnúť pre tuhú (či práškovú) alebo tekutú formu magnézia. Na tú tekutú nebudete potrebovať vrecko, pretože ju aplikujete na ruky pred nástupom do steny. Nevýhodou tejto formy však je, že tekuté magnézium nedokážete použiť pred náročným krokom priamo v stene.

Oblečenie

Oblečenie na lezenie má byť ľahké, pružné a musí vám umožniť absolútnu voľnosť pohybu do všetkých smerov. Niektorí ľudia majú radi prírodné materiály ako bavlna a merino vlna, iní zas uprednostňujú syntetické tkaniny, pre ich lepšiu schopnosť odvádzať pot a rýchlejšie schnutie.

Pod skalami odporúčame mať vždy so sebou vrstvu oblečenia, ktorá vás ochráni pred chladom. Podľa ročného obdobia môže byť záložnou vrstvou fleecová mikina, hybridná bunda zložená z viacerých materiálov, primaloftová bunda alebo páperka. Vždy je vhodné mať so sebou aj vodeodolnú alebo nepremokavú bundu, aby ste boli pripravení na náhle zmeny počasia ako sú letné búrky či prehánky. Nohavice by zas mali byť odolné voči oderu. 
 
To je v konečnom dôsledku všetko, čo potrebujete, ale nenechajte sa odradiť dlhým zoznamom. Ak nemáte všetko naraz, vybavenie si na začiatku môžete požičať, a nie všetko budete potrebovať hneď, takže postupne si zabezpečíte všetko potrebné.

Dnes v obchodoch nájdete aj veľa výhodných lezeckých setov, ktoré sú vynikajúce na samotné začiatky. Výberu vybavenia venujte dostatočný čas, aby ste si zakúpili produkty, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám.

Na záver

Ak si od začiatku osvojíte základné pravidlá, športové lezenie bude pre vás bezpečnou aktivitou, ktorá si nevyžaduje extrémnu silu.

S prvými vertikálnymi krokmi môžete začať v akomkoľvek veku, samozrejme vždy pod dohľadom inštruktora, ktorý vám pomôže vyhnúť sa mnohým začiatočníckym chybám. Trpezlivosť je v lezení nevyhnutná a preskakovanie krokov sa neodporúča a nevypláca.

Ako začať s lezením - záver

Najvhodnejšie je začať s lezením na umelej stene a nie je potrebné si kupovať všetko vybavenie naraz. Správne technické oblečenie je tiež detailom, ktorý zlepší váš zážitok z lezenia: prinesie vám slobodu v pohybe, ľahkosť, tepelný komfort a ochranu.

Vaša láska k lezeniu bude prekvitať každou novou skúsenosťou z prekonávania svojich limitov.

Teraz máte všetky informácie, ktoré potrebujete, aby ste mohli začať. Všetko, čo musíte urobiť, je pokúsiť sa o prvé pohyby, ktorými budete vzdorovať gravitácii... veľa šťastia!