Dlhodobý test bundy Karpos Lot Rain

03. okt'24

Vďaka Karpos Slovensko som mal možnosť dlhodobo testovať Karpos Lot Rain Jacket, a môžem povedať, že táto bunda prešla extrémnou záťažou bez jedinej chyby.

Krátky prehľad

Karpos Lot Rain Jacket je ľahká a všestranná bunda, vyrobená z mimoriadne ľahkej tkaniny, kombinujúcej 2,5-vrstvový 100% nylon. Jej hlavnou výhodou je vodeodolnosť až do 20 000 mm vodného stĺpca a priedušnosť na úrovni 15 000 g/m²/24 hodín. Je navrhnutá tak, aby poskytovala vysokú ochranu pred nepriaznivým počasím pri zachovaní komfortu a flexibility.

undefined

Jedným z najväčších benefitov bundy je jej nízka hmotnosť a zbaliteľnosť, čo ocenia najmä bežci a turisti, ktorí si dávajú pozor na každý gram v batohu. Je možné ju jednoducho zložiť do malého balíčka, takže sa hodí na dlhé behy alebo viacdenné turistické prechody, kde každá ušetrená hmotnosť zohráva dôležitú rolu.Lot Rain Recenzia 4

Priedušnosť

Bunda má výbornú priedušnosť, avšak, ako vedia všetci bežci, keď v lete počas pretekov výrazne stúpne teplota a následne príde búrka, žiadna bunda na svete nezvládne úplne odvetrávať vlhkosť. Aj za týchto podmienok však Karpos Lot Rain Jacket poskytla maximálny komfort a ochranu, čo je viac, než by som očakával od akejkoľvek nepremokavej bundy.

Testovanie v Bulharsku – Kom-Emine (320 km/12 800 m)

Prvou skutočnou výzvou pre túto bundu bol pokus o prechod diaľkovej trasy Kom-Emine v Bulharsku s mojim kamarátom Silvom. Trasa nás nešetrila a počasie nás neustále testovalo – od snehu, cez blato až po neustály dážď. Počas piatich dní som v tejto bunde čelil drsným podmienkam, no Karpos Lot Rain Jacket zvládla všetko. Nepremokla, nesklamala a poskytla mi dokonalú ochranu pred všetkými nepriaznivými vplyvmi počasia.

Lot Rain Recenzia 5

Jedna z najväčších obáv, ktorú som mal z predošlých skúseností s inými bundami, bol vplyv batohu na materiál. Často sa stávalo, že batohy v zadnej časti bundy vytvárali odreniny alebo dokonca trhali tkaninu. S Karpos Lot Rain Jacket som niesol batoh s hmotnosťou 7-8 kg, a aj po niekoľkých daždivých dňoch neboli viditeľné žiadne známky poškodenia či oderu. Materiál bundy je odolný a dokáže zvládať náročné podmienky aj pri plnej záťaži.

Ďalšie výzvy – Pretek Mozart 100 (83 km/4 300 m)

Po Bulharsku som mal neustále šťastie na nepriaznivé počasie. Nasledujúcim veľkým testom bol ultramaratón Mozart 100, kde bolo predpovedané nepretržité daždivé počasie. Strávil som 12 hodín na trati v neustálom daždi a blatistých podmienkach. Či už som bežal, šmýkal sa alebo kĺzal po bahne, Karpos Lot Rain Jacket vydržala všetko a udržala ma v suchu. Bunda zvládla aj extrémne podmienky behu na dlhé trate, čo svedčí o jej vysokej kvalite.

Lot Rain Recenzia 7

Krátke výlety a rodinná turistika

Okrem behov som bundu využíval aj na kratšie turistické výlety s rodinou. Stala sa mojím neodmysliteľným spoločníkom na každom výlete do hôr, či už počas bežeckých tréningov, pretekov, alebo rodinných túr. Jej všestrannosť je neuveriteľná – bez ohľadu na to, či som ju používal na rýchle tempo pri behu alebo na pokojnejšiu turistiku, vždy ma spoľahlivo chránila pred nepriaznivými podmienkami.

Lot Rain Recenzia 3

Rakúsky pretek KAT (83 km/5 000 m)

Ďalším pretekom, ktorý ma čakal, bol KAT v Rakúsku, kde bolo počasie opäť nepriaznivé. Počas celých pretekov pršalo a okrem dažďa som čelil aj viacerým technickým pasážam po skalách. Karpos Lot Rain Jacket bola opäť v akcii a dokázala, že zvláda nielen beh, ale aj náročné skalnaté úseky. Bunda sa osvedčila aj v technickom teréne, kde poskytla dostatočnú ochranu aj pri intenzívnom kontakte so skalami.

Lot Rain Recenzia 6

Dlhodobé používanie

Počas posledných 7 mesiacov som bundu vôbec nešetril. Nosil som ju v daždi, snehu, vetre aj v bahnitom teréne, a stále si drží svoju vysokú funkčnosť. Odolnosť materiálu je na výbornej úrovni a doteraz ma príjemne prekvapuje svojou trvanlivosťou a výkonmi v rôznych podmienkach.

Lot Rain Recenzia 2

Zhrnutie

Karpos Lot Rain Jacket je perfektná voľba nielen pre trailových bežcov, ale aj pre turistov, ktorí hľadajú ľahkú, spoľahlivú bundu do náročného počasia. Jej vodeodolnosť a priedušnosť sú skvelé, nízka váha a zbaliteľnosť z nej robia ideálneho spoločníka pre tých, ktorí potrebujú šetriť hmotnosť, či už na viacdňových túrach alebo behu. Či už čelíte vetru, dažďu, snehu alebo blatu, táto bunda vás udrží v suchu a pohodlí. Je to univerzálny kúsok výbavy, na ktorý sa môžete spoľahnúť kdekoľvek a kedykoľvek.

Recenziu napísal: Jany - Ján Pasztor

Ján Pasztor je slovenský amatérsky ultramaratónsky bežec, ktorý má na svojom konte viacero štartov na významných európskych trail runningových podujatiach ako je UTMB Mont-Blanc a venuje sa aj vlastným ultra projektom. Momentálne žije a trénuje v Budapešti. UTMB Mont-Blanc 2023 absolvoval v čase 40:48:36, v kategórii Muži 20-34 obsadil 152. priečku a celkovo 937. miesto. 

UTMB index: https://utmb.world/runner/3870979.jan.pasztor

Instagram: @jany.ultra.runner