Profíčka Martina otestovala MTB plášte strednej triedy Pirelli Scorpion Sport XC

  Kategórie: Cyklistika, Šport, Recenzie, MTB,
11. júl'24

Meno Martina Krahulcová je mnohým priaznivcom MTB XC dobre známe, a to nie len kvôli jej účasti na Cape Epic. Keď sa Martinka zaregistrovala do akcie Hľadáme testerov Pirelli, veľmi milo nás to prekvapilo. Práve spomínaný najslávnejší MTB maratón už absolvovala s plášťami Scorpion XC, ktoré sú vrcholom ponuky MTB plášťov Pirelli, a preto zaujímal nás jej názor na novinku v strednej triede, plášť Scorpion Sport XC. Tie nakoniec otestovala aj v pretekovom nasadení. 

Tento rok sa mi naskytla možnosť poriadne prevetrať plášte s označením Pirelli Sport XC H 29x2,4, cenovo dostupnejšej novinky, bezdušových MTB plášťov Pirelli. Označenie H v názve je skratkou pre Hard Pack, z čoho vyplýva, že sa jedná o dezén určený primárne na tvrdý povrch. Nebolo na čo čakať a rovno som ich nahodila na kolesá. Hmotnosť plášťa 820 gramov nebolo nič, čo by ma nadchlo, kedže na pretekoch v zahraničí jazdím ľahšie plášťe určené pre náročné XC povrchy, ale na trening v domácich podmienkach rozhodne nebolo čo riešiť. Dezén plášťov je dosť podobný drahšiemu modelu Scorpion XC H, rozdiel je v zmesi. ProCompound Endurance má zabezpečiť vyššiu odolnosť a dlhší kilometrový nájazd. 

Test Pirelli Scorpion Sport XC - Martina Krahulcová 01

Pri nasadzovaní nekládli plášte žiadny odpor a boli bez problémov nahodené na ráfiky kolies za niekoľko minút, len s malou pomocou montážnej páky. 

Hneď po prvej jazde ma prekvapilo, ako plášte Scorpion Sport XC H dobre ,,idú”. Ja som jazdila viac menej v suchom a sypkom teréne, niečo podobné ako Cross Country štýl, kde ma plášte krásne podržali v jazdnej stope a aj ostrých strmých zátačkach bolo cítiť, že nestrácam rýchlosť.  V krátkych kopcoch plášte dobre zaberali. Mala som možnosť jazdiť aj v čerstvých mokrých trailoch a po mokrých kameňoch a koreňoch. Taktiež držali stopu a nenabalovalo sa blato až tak aby som musela zastať a očistiť kolesa. 

Test Pirelli Scorpion Sport XC - Martina Krahulcová - 02

JAZDA V TERÉNE

Parádne okamihy prišli počas ostrej tréningovej jazdy. Plášte Scorpion Sport XC H po suchom a tvrdom podklade priam leteli a krásne držali stopu aj v ťažších domácich trailoch. Plášte som otestovala aj po asfaltovej ceste a krásne zvládali štýl tvrdého a rýchlo odvaľujúceho sa povrchu, na ktorej by sa vďaka novej zmesi dezén nemal obrúsiť príliš rýchlo. V blatistom teréne sa plášť Scorpion Sport perfektne odvaľoval a výstupky boli stále takmer úplne čisté takže som mohla jazdiť aj dlhšie jazdy na blatistejšom povrchu.

PRETEKOVÉ NASADENIE

Bola som samozrejme tiež zvedavá, koľko toho tieto plášte znesú na aj na 50 km XC pretekoch. Rozhodla som sa ich otestovať v Lučenci, kde sa konal Novohradský pedál. Podmienky boli ideálne a povrch trate suchý. Plášte boli nafúkané na tvrdšie, keďže som vedela, že pôjdem celý čas po pevnom povrchu. Počas pretekov boli plášte naozaj rýchle a vďaka nízkym profilom výstupkov dezénu sa to potvrdilo aj na Strave, kde mi vyskočili aj personal record a preteky sa mi podarilo vyhrať v kategórii ženy Elite. Čo ma však potešilo najviac bolo to, že nebol žiadny problém s preseknutím, roztrhnutím plášťa o ostrý kameň, alebo dierou po tŕni. Proste nič, a to som im kvalitne nakladala. 

Test Pirelli Scorpion Sport XC - Martina Krahulcová - 03

ZÁVER

Spoľahlivý a rýchly plášť neznamená, že musíte „vydrancovať“ svoju peňaženku a plášť Pirelli Sport XC H je určený pre tých, ktorí hľadajú bezpečný, spoľahlivý a pohodlný plášť na celoročne použitie.

Výhody:

  • Cena
  • Nízky valivý odpor, dobrý grip a kilometrová výdrž
  • TLR - bezdušové použitie

Nevýhody:

  • Vyššia hmotnosť oproti plášťom Scorpion XC

Ďakujem spoločnosti DAVORIN, s.r.o. za možnosť testovať tieto plášte.